Malinowe LOVE
W sezonie zawsze zapełniam swoją zamrażarkę malinami. W zimowe dni robię z nich rozgrzewającą herbatę z imbirem i miodem. Maliny często też lądują na jakimś cieście lub w galaretce, jako […]
W sezonie zawsze zapełniam swoją zamrażarkę malinami. W zimowe dni robię z nich rozgrzewającą herbatę z imbirem i miodem. Maliny często też lądują na jakimś cieście lub w galaretce, jako […]
Quinoa, czyli komosa ryżowa to pseudozboże znane od tysiącleci. Stała się modna ostatnio ze względu na coraz szczersze zainteresowanie dietą wykluczającą gluten. Komosa ryżowa jest bezglutenowa i świetnie zastępuje kasze, […]
Kto by się spodziewał buraczka w muffince? A buraczka i tymianku? Słodkie buraczki nadają słodyczy i wilgotności ciastu, dzięki czemu nie musimy dodawać zbyt wiele cukru. Każda mama niejadka szuka […]
W nawiązaniu do poprzedniego posta, dla wszystkich smakoszy bezmięsnych burgerów powstał przepis na burgera równie smacznego a jednak trochę innego. Sama uwielbiam obie wersje zarówno mięsną jak i bezmięsną. Wszystkie […]
Dzisiejsza propozycja jest dla 100 procentowych mięsożerców a zarazem smakoszy dobrego jedzenia. Mamy znajomych, którzy regularnie do nas przychodzą na właśnie te burgery. Niepowtarzalny smak nadaje naszemu burgerowi słodka czerwona cebula zamknięta w […]
Sernik marzenie dla wszystkich wielbicieli chałwy i serników – oczywiście. Jest wyjątkowo wilgotny a zarazem puszysty. Jego kremowa konsystencja wspaniale łączy się z czekoladową polewą. Podstawą w każdym serniku jest […]
Dlaczego niezwykły? Otóż dlatego, że za każdym razem gdy go robię jest zjadany do ostatniego okruszka. Mało tego, jedzą go nawet ci, którzy tortów nie lubią, osoby na diecie i […]
Na przygotowanie tego kurczaka nie musimy mieć dużo czasu. Wystarczy nam pół godziny wraz z pieczeniem. Czy to dużo? Proponuję jednak wcześniej zamarynować kurczaka, tak aby mięso przeszło smakiem niezwykłej […]
Amarantus jest ciekawą alternatywą dla pszenicy. Szczególnie cenne zboże dla osób, które w swojej diecie eliminują gluten. Amarantus jest bowiem zbożem bezglutenowym. Ponadto zawiera więcej żelaza niż szpinak i więcej […]
Hummus to arabska pasta z ciecierzycy oraz sezamowej pasty tahini doprawiona czosnkiem, cytryną i oliwą z oliwek. Można przygotować gęstszy do smarowania kanapek lun chlebków Bredis, bądź o rzadszej konsystencji […]