Malinowe LOVE

W sezonie zawsze zapełniam swoją zamrażarkę malinami. W zimowe dni robię z nich rozgrzewającą herbatę z imbirem i miodem. Maliny często też lądują na jakimś cieście lub w galaretce, jako […]

Quinoa na sałatce z roszponki

Quinoa, czyli komosa ryżowa to pseudozboże znane od tysiącleci. Stała się modna ostatnio ze względu na coraz szczersze zainteresowanie dietą wykluczającą gluten. Komosa ryżowa jest bezglutenowa i świetnie zastępuje kasze, […]

Domowe Bezmięsne Burgery

W nawiązaniu do poprzedniego posta, dla wszystkich smakoszy bezmięsnych burgerów powstał przepis na burgera równie smacznego a jednak trochę innego. Sama uwielbiam obie wersje zarówno mięsną jak i bezmięsną. Wszystkie […]

Burgery Domowe

Dzisiejsza propozycja jest dla 100 procentowych mięsożerców a zarazem smakoszy dobrego jedzenia. Mamy znajomych, którzy regularnie do nas przychodzą na właśnie te burgery. Niepowtarzalny smak nadaje naszemu burgerowi słodka czerwona cebula zamknięta w […]

Sezamowo-Czekoladowy Sernik

Sernik marzenie dla wszystkich wielbicieli chałwy i serników – oczywiście.  Jest wyjątkowo wilgotny a zarazem puszysty. Jego kremowa konsystencja wspaniale łączy się z czekoladową polewą. Podstawą w każdym serniku jest […]

Niezwykły tort urodzinowy

Dlaczego niezwykły? Otóż dlatego, że za każdym razem gdy go robię jest zjadany do ostatniego okruszka. Mało tego, jedzą go nawet ci, którzy tortów nie lubią, osoby na diecie i […]

Nadziany kurczak w marokańskiej paście

Na przygotowanie tego kurczaka nie musimy mieć dużo czasu. Wystarczy nam pół godziny wraz z pieczeniem. Czy to dużo? Proponuję jednak wcześniej zamarynować kurczaka, tak aby mięso przeszło smakiem niezwykłej […]

Amarantusowe naleśniki bezglutenowe

Amarantus jest ciekawą alternatywą dla pszenicy. Szczególnie cenne zboże dla osób, które w swojej diecie eliminują gluten. Amarantus jest bowiem zbożem bezglutenowym. Ponadto zawiera więcej żelaza niż szpinak i więcej […]

Hummus

Hummus to arabska pasta z ciecierzycy oraz sezamowej pasty tahini doprawiona czosnkiem, cytryną i oliwą z oliwek. Można przygotować gęstszy do smarowania kanapek lun chlebków Bredis, bądź o rzadszej konsystencji […]