Przejdź do treści

Wiosenna zupa z quinoa

Gdy stragany uginają się od świeżutkich warzyw aż chce się gotować. Zazwyczaj kupiłabym wszystko. Dziś zaproponuję Wam sycącą zupę z wiosennych warzyw z komosą ryżową.

Składniki :

– pęczek botwinki wraz z buraczkami

– garść fasolki

– pęczek włoszczyzny

– 3 średnie ziemniaki

– 100 g komosy ryżowej AURA HERBALS

– pół pęczka kopru

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– łyżka masła klarowanego Ghee

– pieprz

– sól himalajska

Sposób przygotowania

1. Umyj wszystkie składniki.

2. Obierz warzywa. Selera, marchewkę, pietruszkę, buraczki pokrój w kosteczkę.

3. Rozpuść łyżkę masła klarowanego w garnku. Gdy masło się rozpuści wrzuć pokrojone wcześniej

w kosteczkę warzywa.

4. Podsmażaj chwilę. Następnie zalej wodą i dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

5. Obierz i pokrój ziemniaki i fasolkę. Pokrój botwinkę

6. Po 20 minutach gotowania wywaru z warzyw wrzuć do garnka ziemniaki, fasolkę oraz botwinkę.

7. Pod bieżącą wodą opłucz komosę i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze ok. 15 min.

8. Posiekaj koper i kolendrę.

9. Dopraw zupę do smaku.

10. Podawaj ze świeżo posiekanymi ziołami.