Przejdź do treści

Warzywny gulasz z nasionami amarantusa

Wegetariański posiłek rozgrzewający i sycący. Duszone warzywa z ciekawym nieco orientalnym czatni połączone z nasionami amarantusa. Polski czatni o wyjątkowym korzennym smaku nadał tej potrawie ciekawą odsłonę. Amarantus wspaniale łączy się z duszonymi warzywami, nie dominuje ale też nie znika. Spróbujcie sami.

 

Składniki na 2 porcje:

– 1 cukinia

– 1 bakłażan

– 1 cebula

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 papryka czerwona

– pół szklanki nasion amarantusa AMARELLO

– słoiczek KORZENNEGO POMIDORA LUKS POMADA

– puszka pomidorów bez skórek

– szczypta cynamonu

– szczypta mielonej lub świeżo tartej gałki muszkatołowej

– sól i pieprz do smaku

– duża łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

1. Pokrój paprykę, bakłażana oraz cukinię w grubą kostkę.

2. Cebulę pokrój w piórka czosnek w cienkie plasterki.

3. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Wrzuć cebulkę wraz z czosnkiem oraz po szczypcie soli, cynamonu i gałki.

4. Po chwili dorzuć pozostałe warzywa. wszystko podsmaż.

5. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj cały słoiczek korzennego pomidora.

6. W osobnym garnku ugotuj amarantus.

7. Dodaj na koniec duszenia gulaszu.

8. Podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką.