Zadzwoń: +48 693 518 632

Zaloguj | Rejestracja

Tartinki z kajmakiem i orzechami

Kruche ciasto warto mieć zamrożone w formie od tarty czy w małych tartinkach na wszelki wypadek. Gdy przychodzi potrzeba zrobienia czegoś słodkiego wystarczy tylko rozgrzać piekarnik i działać. Do przygotowania tych tartinek zainspirowała mnie znana czekolada z całymi orzechami laskowymi, którą osobiście uwielbiam. Na kruchy spód położyłam mleczny krem kajmakowy z dodatkiem soli morskiej oraz przekrojone na połówki orzechy. Dla podkręcenia słoności kajmaku dodałam posiekane solone pistacje. Górę zwieńczyła rozpuszczona gorzka czekolada. Wyszło super, szybko i pysznie. 


Składniki (na 6-8 tartinek):

- półtorej szklanki mąki

- 100 g masła

- 1/4 szklanki cukru

- 1 żółtko

- pół słoiczka mlecznego kajmaku z solą morską POLDER

- 20 szt. orzechów laskowych

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% kakao

- 1/4 kostki masła 


Sposób przygotowania

1. Zacznij od pokrojenia chłodnego masła i wymieszania go z cukrem, mąką i żółtkiem. Najlepiej zrobić to mikserem.

2. Foremki wysmaruj odrobiną masła i obsyp delikatnie bułką tartą. 

3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Przełóż ciasto do foremek usuwając pergamin. Obetnij ranty. Nakłuj w kilku miejscach widelcem.

4. Włóż foremki z ciastem na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180oC.

5. Przełóż foremki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut. 

6. W czasie, gdy tartinki się pieką przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść masło i wrzuć do niego posiekaną czekoladę. Mieszaj dopóki się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia. 

7. Upieczone spody wyjmij z piekarnika i ostudź.

8. Następnie nałóż kajmak i rozłóż orzechy laskowe oraz pistacje. Orzechy laskowe poprzekrawałam na pół a pistacje posiekałam na drobne kawałki.

9. Całość udekoruj ostudzoną polewą czekoladową.

9. Pozostaw do skrzepnięcia polewy.


Autor: app

Tagi:
  • na deser
  • na przekąskę