Przejdź do treści

Tartinki z kajmakiem i orzechami

Kruche ciasto warto mieć zamrożone w formie od tarty czy w małych tartinkach na wszelki wypadek. Gdy przychodzi potrzeba zrobienia czegoś słodkiego wystarczy tylko rozgrzać piekarnik i działać. Do przygotowania tych tartinek zainspirowała mnie znana czekolada z całymi orzechami laskowymi, którą osobiście uwielbiam. Na kruchy spód położyłam mleczny krem kajmakowy z dodatkiem soli morskiej oraz przekrojone na połówki orzechy. Dla podkręcenia słoności kajmaku dodałam posiekane solone pistacje. Górę zwieńczyła rozpuszczona gorzka czekolada. Wyszło super, szybko i pysznie.

Składniki (na 6-8 tartinek):

– półtorej szklanki mąki

– 100 g masła

– 1/4 szklanki cukru

– 1 żółtko

– pół słoiczka mlecznego kajmaku z solą morską POLDER

– 20 szt. orzechów laskowych

– 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% kakao

– 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania

1. Zacznij od pokrojenia chłodnego masła i wymieszania go z cukrem, mąką i żółtkiem. Najlepiej zrobić to mikserem.

2. Foremki wysmaruj odrobiną masła i obsyp delikatnie bułką tartą.

3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Przełóż ciasto do foremek usuwając pergamin. Obetnij ranty. Nakłuj w kilku miejscach widelcem.

4. Włóż foremki z ciastem na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180oC.

5. Przełóż foremki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut.

6. W czasie, gdy tartinki się pieką przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść masło i wrzuć do niego posiekaną czekoladę. Mieszaj dopóki się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

7. Upieczone spody wyjmij z piekarnika i ostudź.

8. Następnie nałóż kajmak i rozłóż orzechy laskowe oraz pistacje. Orzechy laskowe poprzekrawałam na pół a pistacje posiekałam na drobne kawałki.

9. Całość udekoruj ostudzoną polewą czekoladową.

9. Pozostaw do skrzepnięcia polewy.