Zadzwoń: +48 693 518 632

Zaloguj | Rejestracja

Szybka tarta z malinami Berry Me!

Lubię robić tarte z dwóch powodów. Zawsze wychodzi i szybko się robi. Wystarczy mieć w domu jakiś dżem/konfiturę i owoce. Dziś przygotowałam tarte z dżemem porzeczkowym z miętą kremem z serka mascarpone oraz z malinami. Lubię bardzo dżemy od Berry Me!, gdyż są słodzone syropem z agawy. Nie zawierają konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy, wzmacniaczy smaku ani sztucznych substancji zapachowych.

Składniki na spód:

- ¾ kostki masła

- 2 szklanki mąki

-pół szklanki cukru trzcinowego

-1/3 szklanki śmietany 30%


Składniki na wierzch:

- słoiczek dowolnego dżemu od Berry Me! Ja wybrałam dziś porzeczkę z miętą

- 250g serka mascarpone

- pół szklanki śmietany 30%

- pudełeczko świeżych malin


Sposób przygotowania:

1. Masło pokrój w drobną kostkę. Pamiętaj, aby masło było twarde. Jeżeli masło będzie miękkie tarta popłynie.  

2. Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem. Dorzuć masło i wyrabiaj mikserem. Będzie to początkowo sypka masa. Dodawaj powoli śmietanę. Na tym etapie zrezygnuj z miksera i wyrabiaj ciasto ręką. Nie za długo, aby ciepło ręki nie roztopiło zbytnio masła.

3. Gdy ciasto będzie miało jednolitą strukturę wyłóż nim nasmarowaną wcześniej masłem formę. I włóż do zamrażarki na 20-30 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 C.

4. Tartę piecz ok. 25 min do momentu aż zrobi się rumiana.

5. W tym czasie zrób krem. Mascarpone połącz ze śmietaną i ubijaj parę minut aż krem zrobi się puszysty.

6. Gdy ciasto ostygnie wysmaruj je dżemem, ja wybrałam dziś Berry Me! Porzeczka z miętą. Następnie połóż krem mascarpone a na wierzchu poukładaj maliny. 

Autor: app

Tagi:
  • na słodko