Przejdź do treści

Rozgrzewająca gorąca czekolada z musem malinowym

Na gorącą czekoladę nie trzeba chyba nikogo szczególnie namawiać, gdy na zewnątrz chłód. Wieczór spędzony przy kominku i książce idealnie dopełni gorąca czekolada z cynamonem, kardamonem oraz szczyptą chilli wzbogacona smakiem lekko kwaskowatych malin. Wybrałam moją ulubioną gorzką czekoladę do picia, która zawiera 70% kakao. Rozpuściłam ją w mleku kokosowym, które ma większą zawartość tłuszczu niż zwykłe mleko a mniej tłuszczu niż śmietana kremówka.

Składniki na jedną porcję:

– 50g czekolady gorzkiej do picia Chocolate Bush

– 200 ml mleka kokosowego

– szczypta kardamonu

– szczypta chilli

– pół łyżeczki cynamonu

– pół szklanki mrożonych malin

– łyżka brązowego cukru

– kilka pianek marshmallow

Sposób przygotowania:

1. Wrzuć maliny do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok dodaj cukier.

2. Gdy cukier się rozpuści zdejmij rondelek z ognia i odstaw na bok.

3. Mleko kokosowe podgrzej w osobnym rondelku. Wsyp czekoladę.

4. Zdejmij z ognia i mieszając rozpuść czekoladę w gorącym mleku.

3. Dodaj przyprawy: cynamon kardamon, chilli. Wymieszaj.

4. Wlej mus malinowy na spód filiżanki. Jeżeli nie lubisz pestek malin w musie użyj siteczka.

6. Na gorący mus wlej czekoladę i ułóż na wierzchu pianki.

7. Gdy pianki delikatnie się rozpuszczą rozkoszuj się wspaniałym smakiem.