Zadzwoń: +48 693 518 632

Zaloguj | Rejestracja

Romans gruszki z wiśnią

Krucha tarta w połączeniu z  sezonowymi owocami to pewniak. Ciasto zawsze wychodzi a do tego jest pyszne. Dzisiaj proponuję na osłodę kruchą tarte z gruszkami zwieńczoną słodkim dżemem wiśniowym doprawionym nutą kardamonu. Wybierajcie gruszki twarde. Ja użyłam odmiany Lukasówka, jej słodko-winny smak i półmasłowy miąższ idealnie pasuje do zapiekania.

Składniki (na formę o śr. 21 cm):

- półtorej szklanki mąki

- 100 g masła

- 1/4 szklanki cukru

- 1 żółtko

- pół słoiczka Wiśni z kardamonem Berry Me

- 2-3 gruszki

- łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od pokrojenia chłodnego masła i wymieszania go z cukrem, mąką i żółtkiem. Najlepiej to zrobić mikserem.

2. Ceramiczną formę wysmaruj odrobiną masła i obsyp bułką tartą. 

3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Przełóż ciasto do formy usuwając pergamin. Obetnij ranty. Nakłuj w kilku miejscach widelcem.

4. Włóż formę z ciastem na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

5. Przełóż formę do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. 

6. W tym czasie pokrój gruszki i obsyp je cynamonem. 

7. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ułóż pokrojone gruszki oraz dżem na wierzchu. 

8. Piecz ciasto ok. 20 min, tak aby gruszki lekko zmiękły. 

Autor: app

Tagi:
  • na deser
  • na przekąskę
  • na słodko