Zadzwoń: +48 693 518 632

Zaloguj | Rejestracja

Quiche z serem feta i figami

Quiche (czyt. kisz) to jedna z moich ulubionych propozycji na przekąskę lub kolację, choć Quiche może także być daniem obiadowym. Do zrobienia quiche potrzebujemy ceramicznej formy. Podpiekamy najpierw w niej spód, który może być z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego, a następnie układamy wybrane składniki i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Możemy podawać na ciepło (np.  w towarzystwie sałatki)  lub na zimno. W poniższym przepisie wykorzystałam mąkę jaglaną na spód, dzięki czemu quiche jest bezglutenowy. Na podpieczony spód wylałam masę śmietanowo-jajeczną wraz z serem feta oraz figami. W wersji dla mięsożerców można dodać podsmażony bekon. Polecam, spróbujcie!

Składniki na formę 21 cm:

Spód:

- 300 g mąki jaglanej

- 100 g masła

- szczypta soli

- woda do wyrobienia ciasta

Masa:

- 3 całe jajka plus jedno żółtko

- 200 ml śmietanki 30%

- pół opakowania sera feta

- 4 figi pokrojone w paseczki

sól, pieprz 



Sposób przygotowania:

1. Zacznij od zrobienia spodu. Zagnieć ciasto z mąki, masła, soli i wody. 

2. Wyłóż ciasto na natłuszczoną formę ceramiczną. Boki obetnij nożem, aby nie wystawały poza formę. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem.

3. Wstaw do rozgrzanego do 180oC piekarnika na ok. 15-20 min. Spód powinien być podpieczony ale jeszcze nie zarumieniony. Najlepiej obserwować ciasto i czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika. 

4. W czasie, gdy spód się podpieka pokrój delikatnie ser feta oraz figi.  

5. Zmieszaj jajka ze śmietaną oraz przyprawami za pomocą trzepaczki. 

6. Do masy jajecznej delikatnie rozkrusz ser i wsyp figi. 

7. Gdy spód będzie już podpieczony wylej przygotowaną masę i od razu wstaw do rozgrzanego do 180oC piekarnika. 

8. Piecz przez ok. 30 min. Podawaj na ciepło lub na zimno. 


Autor: app

Tagi:
  • na kolację
  • na obiad
  • na przekąskę
  • na śniadanie