Przejdź do treści

Pudding z tapioki

Ostatnio oszalałam na punkcie tapioki. Jest to kasza z rośliny o nazwie maniok. Zachwyciłam się nią z kilku powodów. Po pierwsze jest idealna dla osób na diecie. Jest lekkostrawna, a więc świetnie nadaje się dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, a także dzieci i osób w podeszłym wieku. Oprócz tego nie posiada glutenu – mogą ją spożywać zatem osoby chore na celiakię oraz borykające się z innymi alergiami lub uczuleniami.

Tapioka występuje w postaci mąki, płatków lub kuleczek, które w procesie gotowania pęcznieją, stając się przezroczyste. Wykorzystywana jest między innymi jako zagęszczacz sosów i zup. Jako ciekawostkę dodam, iż w Polsce tapioka to główny składnik słynnych napojów na bazie herbaty – bubble tea. Moim zdaniem jednak jej najlepsze wykorzystanie sprawdza się przy przygotowywaniu wszelkiego rodzaju słodkich potraw.

Naleśniki, omlety, budynie, kisiele – to tylko kilka z przykładów słodkich przekąsek, które możemy wykonać z użyciem tapioki. Wszystkie jej zastosowania są ciekawe, jednak moim faworytem jest zdecydowanie połączenie tapioki z mleczkiem kokosowym!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i bananem. Uważajcie! Smak mocno uzależnia. Jest sycący, gęsty, słodki (mimo, iż nie ma w sobie dodatkowego cukru), a co najważniejsze zdrowy i szybki w przygotowaniu! Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 30 g tapioki – ja użyłam tej w postaci mąki
  • 50 g mleczka kokosowego (patrzcie na skład – najlepsze mleczko to takie, które składa się z ekstraktu kokosa i wody!)
  • 1 dojrzały banan (około 120 g)
  • opcjonalnie 30 g odżywki białkowej naturalnej (jako że wszystkie moje posiłki są zbilansowane i posiadają odpowiedni stosunek białka, tłuszczów i węglowodanów użyłam odżywi białkowej – Ty nie musisz tego robić, a smak puddingu nadal zostanie taki sam)
  • do dekoracji: liofilizowana żurawina, czekolada surowa kokosowa, świetnie też sprawdzi się mieszanka kokosowo – kakaowa lub po prostu wiórki kokosowe

Wykonanie:

Suchą tapiokę zalewamy wodą i odstawiamy do momentu, aż wchłonie wodę. Następnie na małym ogniu gotujemy powstałą masę około 10 minut, do momentu zagotowania. Kolejnie dodajemy 50ml mleczka kokosowego i energicznie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa. Dodajemy pokrojonego banana i odżywkę białkową (opcjonalnie). Całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 3 minut. Ściągamy z ognia i wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Przelewamy do miseczki lub słoiczka. Dekorujemy mieszanką kokosowo – kakaową, posiekaną czekoladą kokosową lub wiórkami kokosowymi. Możemy spożywać go na ciepło, możemy też włożyć pudding na lodówki – nawet na całą noc! Pudding świetnie sprawdza się jako śniadanie czy deser. Ja uwielbiam jeść go na drugie śniadanie. Zamknięty w słoiczku bez problemu można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy.

Smacznego!

Przepis udostępniła nasza klientka Pani Izabela https://receptanasiebie.pl