Przejdź do treści

Pudding jaglany z musem z mango

Jaglanka jest obok owsianki najczęściej goszczącym w naszym domu śniadaniem. Moje dzieci uwielbiają najprostszą jej wersję, czyli po prostu ugotowaną kaszę jaglaną z rozgniecionym bananem. Kaszę jaglaną jemy równie chętnie na kolację. Pudding jaglany z mango i chia skradł dziś moje serce. Jest PRZEPYSZNY, Mamo! – powiedział Karol.

Składniki na 1 porcje:

– 1 owoc mango

-pół banana

-kilka łyżeczek nasion CHIA

-2 łyżeczki miodu

-szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej kaszy)

– 1 i ½ szklanki wody

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Kaszę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą.

2. Do garnka wlej wodę dodaj szczyptę soli i wrzuć kaszę.

3. Gotuj na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje.

4. Gdy kasza się ugotuje odstaw do ostudzenia.

5. W tym czasie pokrój mango i zmiksuj na mus.

6. Gdy kasza wystygnie dołóż do niej pół banana, dosyp nasiona CHIA oraz miód.

7. Zmiksuj na gładką masę.

8. Przełóż do szklanki/kubka/miseczki zmiksowaną kaszę a na wierzchu połóż mus z mango.