Przejdź do treści

Pałki kurczaka z topinamburem

Dostałam 4 kilogramy pomarańczy. Z większości od razu wycisnęłam sok. Resztę użyłam do przygotowania obiadu. Przedstawiam Wam dziś kurczaka marynowanego w soku z pomarańczy, musztardzie z pomidorami suszonymi oraz z miodem. Do tego ugotowany topinambur z koperkiem i roszponka z kiełkami rzodkiewki skropiona olejem lnianym.

 

Składniki dla 2-4 osób

– 8 sztuk nóg z kurczaka

– 600 g topinamburu

– 2 łyżki musztardy z suszonymi pomidorami od TOWARY NIEZWYKŁE

– łyżka miodu

– sok z 2 pomarańczy

– odrobina soku z cytryny (do skropienia topinamburu, można też użyć soku z pomarańczy)

– łyżka oliwy z oliwek

– świeży tymianek

– sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Zacznij od zrobienia marynaty do mięsa. Zmieszaj musztardę z miodem, sokiem z pomarańczy z oliwą oraz z solą i pieprzem.

2. Mięso umyj i natrzyj marynatą. Wstaw do lodówki na godzinę.

3. Topinambur obierz i zaraz po obraniu skrop sokiem z pomarańczy lub cytryny.

4. Rozgrzej piekarnik do 180oC.

5. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu (może to być masło klarowane lub olej kokosowy).

6. Przełóż kurczaka (wraz z sosem z marynaty) na rozgrzaną patelnię i podsmaż z każdej strony każdy kawałek. Chodzi tylko o zamknięcie porów w mięsie, co trwa 2-3 min.

7. Następnie przełóż wszystko z patelni (kurczaka oraz sos) do naczynia do zapiekania i połóż na wierzchu gałązki tymianku. Wstaw kurczaka do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 30-40min.

8. Obrany topinambur ugotuj tak jak ziemniaki.

9. Podawaj z sałatką.