Przejdź do treści

Nadziany kurczak w marokańskiej paście

Na przygotowanie tego kurczaka nie musimy mieć dużo czasu. Wystarczy nam pół godziny wraz z pieczeniem. Czy to dużo? Proponuję jednak wcześniej zamarynować kurczaka, tak aby mięso przeszło smakiem niezwykłej marokańskiej pasty orzechowej. Wystarczy zamarynować kurczaka wychodząc na spacer a po powrocie można przystąpić do działania.

 

Składniki :

– podwójna pierś z kurczaka

– słoiczek marokańskiej pasty orzechowej Le Papu

– 1 czerwona papryka

– opakowanie pomidorków koktajlowych

– łyżka oliwy z oliwek

– dwie szczypty ziół prowansalskich

– pieprz

– sól

Sposób przygotowania:

1. Umyj wszystkie składniki.

2. Piersi z kurczaka oprósz pieprzem i solą a następnie zamarynuj marokańską pastą orzechową i odłóż do lodówki. Im dłużej będą się marynowały tym smak pasty będzie intensywniejszy.

3. Pokrój paprykę w kwadraty, takiej wielkości, aby łatwo je było nabić na patyczek. Pomidorki pokrój na pół.

4. Wyjmij kurczaka z lodówki i pokrój na kawałki.

5. Nadziewaj patyczki do szaszłyków na przemian papryką i kawałkami kurczaka.

6. Ułóż przygotowane szaszłyki na wyłożoną pergaminem blachę, rozrzuć pomidorki a wszystko skrop oliwą oraz obsyp ziołami prowansalskimi.

7. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 15 min.