Zadzwoń: +48 693 518 632

Zaloguj | Rejestracja

Nadziany kurczak w marokańskiej paście

Na przygotowanie tego kurczaka nie musimy mieć dużo czasu. Wystarczy nam pół godziny wraz z pieczeniem. Czy to dużo? Proponuję jednak wcześniej zamarynować kurczaka, tak aby mięso przeszło smakiem niezwykłej marokańskiej pasty orzechowej. Wystarczy zamarynować kurczaka wychodząc na spacer a po powrocie można przystąpić do działania.

Składniki :

- podwójna pierś z kurczaka

- słoiczek marokańskiej pasty orzechowej Le Papu

- 1 czerwona papryka  

- opakowanie pomidorków koktajlowych

- łyżka oliwy z oliwek

- dwie szczypty ziół prowansalskich

- pieprz

sól

Sposób przygotowania:

1. Umyj wszystkie składniki. 

2. Piersi z kurczaka oprósz pieprzem i solą a następnie zamarynuj marokańską pastą orzechową i odłóż do lodówki. Im dłużej będą się marynowały tym smak pasty będzie intensywniejszy. 

3. Pokrój paprykę w kwadraty, takiej wielkości, aby łatwo je było nabić na patyczek. Pomidorki pokrój na pół. 

4. Wyjmij kurczaka z lodówki i pokrój na kawałki. 

5. Nadziewaj patyczki do szaszłyków na przemian papryką i kawałkami kurczaka. 

6. Ułóż przygotowane szaszłyki na wyłożoną pergaminem blachę, rozrzuć pomidorki a wszystko skrop oliwą oraz obsyp ziołami prowansalskimi. 

7. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 15 min. 

Autor: app

Tagi:
  • na kolację
  • na obiad
  • na przekąskę