Przejdź do treści

Mazurek różany wegański

Wersja słodkości wielkanocnych dla wegan

Mazurek różany wegański

Składniki na kruche ciasto:

Składniki na krem kokosowy:

oraz

Zalewamy siemię lniane wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na 10 min do przestygnięcia.  Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy i dokładnie zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy je do lodówki na minimum 30 minut.

Wykładamy formę papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto forując wyższe brzegi. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 – 20 minut

Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą z płatków roży.

Przygotowujemy krem kokosowy. Do garnka wlewamy puszkę mleka kokosowego i wymieszaną z napojem roślinnym i doprowadzamy do wrzenia – ważne! – cały czas mieszając trzepaczką. Lekko przestudzone delikatnie wylewamy na ciasto posmarowane konfiturą różaną. Całość na koniec posypujemy kwiatami jadalnymi – płatki chabru i róży.

 

Smacznego:)