Zadzwoń: +48 693 518 632

Zaloguj | Rejestracja

Mazurek różany wegański

Wersja słodkości wielkanocnych dla wegan

Mazurek różany wegański

 Składniki na kruche ciasto:

 Składniki na krem kokosowy:

oraz

Zalewamy siemię lniane wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na 10 min do przestygnięcia.  Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy i dokładnie zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy je do lodówki na minimum 30 minut.

Wykładamy formę papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto forując wyższe brzegi. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut

 Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą z płatków roży.

Przygotowujemy krem kokosowy. Do garnka wlewamy puszkę mleka kokosowego i wymieszaną z napojem roślinnym i doprowadzamy do wrzenia - ważne! – cały czas mieszając trzepaczką. Lekko przestudzone delikatnie wylewamy na ciasto posmarowane konfiturą różaną. Całość na koniec posypujemy kwiatami jadalnymi – płatki chabru i róży.

 

Smacznego:)

Autor: Sylwia

Tagi:
  • chaber
  • cukier kokosowy
  • mazurek
  • mleko kokosowe
  • mąka jaglana
  • mąka owsiana
  • napój roślinny
  • olej kokosowy
  • płatki róży
  • siemie lniane
  • wegański