Przejdź do treści

Mazurek różany wegański

Wersja słodkości wielkanocnych dla wegan

Mazurek różany wegański

Składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 2/3 szklanki mąki owsianej lub kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 100 ml wrzątku
  • 120 g oleju kokosowego
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • laska wanilii
  • szczypta soli do smaku

Składniki na krem kokosowy:

  • 1 duża puszka mleka kokosowego (400)
  • 2 łyżki cukru
  • ⅓ szklanki napoju roślinnego np. migdałowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

oraz

  • konfitura z płatków róży Różana Mgiełka
  • Płatki róży
  • Płatki chabru

Zalewamy siemię lniane wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na 10 min do przestygnięcia.  Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy i dokładnie zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy je do lodówki na minimum 30 minut.

Wykładamy formę papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto forując wyższe brzegi. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 – 20 minut

Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą z płatków roży.

Przygotowujemy krem kokosowy. Do garnka wlewamy puszkę mleka kokosowego i wymieszaną z napojem roślinnym i doprowadzamy do wrzenia – ważne! – cały czas mieszając trzepaczką. Lekko przestudzone delikatnie wylewamy na ciasto posmarowane konfiturą różaną. Całość na koniec posypujemy kwiatami jadalnymi – płatki chabru i róży.

Smacznego:)