Zadzwoń: +48 693 518 632

Zaloguj | Rejestracja

  • sklep »
  • Przepisy
  • » Jaglane Muffinki z burakami i nutą tymianku

Jaglane Muffinki z burakami i nutą tymianku

Kto by się spodziewał buraczka w muffince? A buraczka i tymianku? Słodkie buraczki nadają słodyczy i wilgotności ciastu, dzięki czemu nie musimy dodawać zbyt wiele cukru. Każda mama niejadka szuka sposobu, aby przemycić warzywa. Przemyt sprytny - w postaci słodkiej muffinki. Gdy dałam dziś dzieciom spróbować odgadnąć co jest w środku padały tylko składniki czekolada, mąką, jajka… Przemyt uważam za udany, pomimo obecności cukru. Jeżeli ma być zdrowo zamiast cukru użyj ksylitolu. Et voila!

Składniki na 12 sztuk:

- 250 g ugotowanych buraków

- pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% kakao

- 100 g masła

- 1 szklanka mąki jaglanej AMARELLO

- 2 jajka

- pół szklanki cukru trzcinowego

- pół łyżeczki cukru waniliowego

- pół łyżeczki sody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- kilka gałązek świeżego tymianku

Na krem:

- serek mascarpone (250g)

- pół szklanki cukru pudru

- sok z buraków

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od ugotowania bądź upieczenia buraków. 

2. Gdy wystygną zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Odciśnij sok i zlej go do pojemniczka- później się przyda.

3. Rozpuść czekoladę w gorącym maśle. Połącz z burakami. Dodaj jaja. Dokładnie wymieszaj. 

4. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą dodaj sól, cukier waniliowy oraz cukier trzcinowy. 

5. Teraz zmieszaj składniki mokre z suchymi. Dokładnie wymieszaj. 

6. W formie do pieczenia muffinek umieść papilotki i nakładaj ciasto do ¾ wysokości.

7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 min. 

8. Przygotuj krem do dekoracji muffinek. Zmieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem oraz z sokiem z buraka ubijając przez chwilę mikserem. 

9. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj ostudzone muffinki. 


Autor: app

Tagi:
  • na deser
  • na przekąskę
  • na przyjęcie