Zadzwoń: +48 693 518 632

Zaloguj | Rejestracja

Hummus

Hummus to arabska pasta z ciecierzycy oraz sezamowej pasty tahini doprawiona czosnkiem, cytryną i oliwą z oliwek. Można przygotować gęstszy do smarowania kanapek lun chlebków Bredis, bądź o rzadszej konsystencji i maczać pokrojone w słupki warzywa. Do hummusu można dodać różne przyprawy dla urozmaicenia smaku. Poniżej znajdziecie hummus klasyczny oraz hummus z pomidorami suszonymi. 



Składniki :

- 250g ugotowanej ciecierzycy (co odpowiada 110g suchej) lub 1 puszka ciecierzycy

- 2 łyżki Tahini PRIMAVIKA

-1 ząbek czosnku

- 3 łyżki soku z cytryny

-3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości 

- sól i pieprz do smaku

- 4 połówki suszonych pomidorów


Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę namocz w dużej ilości wody na noc. Rano wymień wodę i gotuj ciecierzycę aż będzie miękka. Będzie to trwało ok. 40-60 min. 

2. Ugotowaną ciecierzycę odcedź. Wody z gotowania soczewicy nie wylewaj.

3. Przełóż ciecierzycę do miksera, dodaj tahini, obrany ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko na gładką masę. 

4. Dodaj odrobinę wody z gotowania ciecierzycy i miksuj jeszcze chwilę. W zależności od oczekiwanej konsystencji możesz dodać więcej lub mniej wody. 

5. Na koniec dodaj oliwę oraz sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku.

6. Odłóż połowę gotowej pasty do miseczki a do pozostałej części dodaj 4 połówki suszonych pomidorów i zmiksuj na gładką masę. 

Autor: app

Tagi:
  • na kolację
  • na przekąskę
  • na śniadanie