Zadzwoń: +48 693 518 632

Zaloguj | Rejestracja

  • sklep »
  • Przepisy
  • » Gofry z bitą śmietaną z mleka kokosowego oraz musem jagodowym

Gofry z bitą śmietaną z mleka kokosowego oraz musem jagodowym

Czy chodzi za Wami smak wakacji? Kto na nie nie czeka! Zapraszam na go gofry z bitą śmietaną owocami i musem jagodowym, których smak przypomnij Wam ciepłe letnie dni :)


Składniki na gofry:

- 1 ½ szklanki mąki

- 2 jajka

- 1 i ½ szklanki mleka (dowolnego, ja robiłam na sojowym)

- szczypta soli

-1/3 szklanki ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)

- łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty

- pół szklanki oleju


Składniki na bitą śmietanę kokosową:

- puszka mleka kokosowego (min.17% tłuszczu i 75% masy kokosowej)

- 25g ksylitolu/cukru trzcinowego zmielonego w młynku na cukier puder


Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej gofrownice.

2. Składniki na ciasto na gofry wymieszać mikserem w misce. Odstawić na chwilę.

3. Mleko kokosowe należy schłodzić kilka godzin w lodówce. Gdy je otworzysz, nie mieszaj. Do przygotowania śmietany będzie służyła tylko twarda część mleka, przełóż ją do miski dodaj cukier i ubijaj mikserem przez kilka minut. Ubitą śmietanę należy wstawić do lodówki. 

4. Gdy gofrownica się nagrzeje upiec gofry. Gdy chwilę ostygną nałożyć śmietanę, owoce i mus




Autor: app

Tagi:
  • na słodko
  • na śniadanie