Przejdź do treści

Domowe Bezmięsne Burgery

W nawiązaniu do poprzedniego posta, dla wszystkich smakoszy bezmięsnych burgerów powstał przepis na burgera równie smacznego a jednak trochę innego. Sama uwielbiam obie wersje zarówno mięsną jak i bezmięsną. Wszystkie składniki poza mięsem używamy w obu przepisach, tak więc jest o wiele prościej gdy mamy przygotować oba burgery na raz. Do serowego burgera potrzebujemy dodatkowo świeży rozmaryn.

 

Składniki na 4 sztuki:

– 4 bułki

– 4 sztuki sera camembert (może być kozi dla osób uczulonych na mleko krowie)

-słodka czerwona cebulka Agnes Woo

– cebulka czerwona

– sałata

– pomidor

– ogórek kwaszony

– łyżka keczupu i łyżka majonezu

– kilka gałązek rozmarynu

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Pokrój warzywa. Zmieszaj keczup z majonezem.

2. Rozgrzej patelnię grillową.

3. Wyjmij ser z opakowania oprósz go solą i pieprzem.

4. Gdy patelnia się rozgrzeje połóż na niej przekrojoną na pół bułkę oraz ser. Patelnię przykryj.

5. Po 3-4 minutach przełóż ser i bułki na drugą stronę. Na serze połóż rozmaryn i grilluj kolejne 3-4 minuty.

6. Na przygotowanym talerzu ułóż bułkę posmaruj ją przygotowanym wcześniej sosem.

7. Połóż sałatę a następnie wszystkie warzywa. Na warzywach połóż grillowany ser a następnie słodką czerwoną cebulę. Przykryj wierzchnią częścią bułki.

8.Podawaj od razu aby nie wystygły.