Przejdź do treści

Daktylowe kulki

Bardzo lubię przygotowywać posiłki z dziećmi. Zazwyczaj po tym jest więcej pracy niż w trakcie, ale ile radości. Daktylowe kulki robię z dziećmi gdy mamy ochotę na coś słodkiego „na szybko”. Kulki są banalnie proste do wykonania. Potrzebne są daktyle, olej kokosowy, kakao bądź karob oraz wiórki kokosowe. My kulki robimy w dwóch wersjach. Jedne obtaczamy we wiórkach kokosowych a drugie w kakao. Lubię ten deser przede wszystkim za to, że jest zdrowy, bezlaktozy, bezglutenu, bezcukru i mega słodki. Mój syn uważa, że „te kulki są trochę za słodkie (?!) i nie da się zjeść więcej niż 2” 🙂 a Ty ile ich zdołasz zjeść?

Składniki:

– dwie garści suszonych daktyli

– 2 łyżki oleju kokosowego

– 2 łyżki kakao/karobu

– garść wiórków kokosowych

– ewentualnie odrobina wody (jeżeli daktyle są suche)

1. Zmiksuj daktyle z olejem kokosowym i jeżeli daktyle są suche i masa nie staje się gładka dodaj odrobinę wody.

2. Wyłóż masę na ok. 20-30 minut do lodówki. Niech się schłodzi.

3. Wyjmij masę z lodówki i zacznij robić kulki. Obtaczaj je od razu we wiórkach kokosowych bądź w kakao.