Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny jest, bez wątpienia, najpowszechniejszym i jednym z najbardziej lubianych wielkanocnych dań. Bez żurku wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego śniadania. Sycąca, pachnąca majerankiem i kwaskowa w smaku […]

Szpinakowa Rolada z Łososiem i Chrzanem

Co można zrobić z chrzanem, poza, oczywiście, dodaniem go do wędliny? Czy chrzan jest rzeczywiście nieodzownym składnikiem w polskiej kuchni? Do czego zazwyczaj go używacie? Czy zawsze jest w lodówce […]

Burrito HOTZ

Składniki: 500 g mięsa mielonego ( wołowina lub wieprzowina) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka płaska czosnku HOTZ W zależności od pożądanej ostrości […]

Pudding z tapioki

Ostatnio oszalałam na punkcie tapioki. Jest to kasza z rośliny o nazwie maniok. Zachwyciłam się nią z kilku powodów. Po pierwsze jest idealna dla osób na diecie. Jest lekkostrawna, a […]

Omlet z musem jagodowym

Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od pysznego śniadania! Lubicie omlety? Przepisów na ich przygotowanie jest cała masa. Ja stawiam jednak na prostotę. Rano każda minuta jest na wagę złota, a […]

Zupa krem z dyni

Historia dyni sięga czasów starożytności, ponieważ znana była już grekom, którzy podawali ją na ucztach smażoną w miodzie. Europa o istnieniu dyni dowiedziała się dopiero w XV wieku, kiedy Krzysztof […]

Bigos wegetariański

Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej są nieocenione. Warto by zagościła na naszym stole zwłaszcza zimą i wiosną, kiedy brakuje świeżych, regionalnych warzyw. Odnajdziemy w niej znaczną ilość witaminy B12 – potrzebnej […]

Ciasto kokosowe z borówkami

Mąka kokosowa to mąka uzyskana ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zmielonych na bardzo drobny proszek. Ma łagodny zapach i smak kokosa. Jest dość lekka i zawiera dużo powietrza, co […]

Daktylowe kulki

Bardzo lubię przygotowywać posiłki z dziećmi. Zazwyczaj po tym jest więcej pracy niż w trakcie, ale ile radości. Daktylowe kulki robię z dziećmi gdy mamy ochotę na coś słodkiego „na […]