Woda kokosowa. Właściwości i zastosowania

Co skrywa w sobie ulubiony napój gwiazd takich jak: Rihanna, Jennifer Finnigan, Matthew McConaughey, Toni Collette i Demi Moore? Dlaczego Madonna przekonana jej magicznymi właściwościami postanowiła wykupić całą firmę, która […]

Picie oleju lnianego – czy warto?

Właściwości oleju lnianego. Len zwyczajny (Linum usitatissimum) to roślina oleista, towarzysząca ludziom od wieków. Wykorzystywany był do wyrobu tkanin, lin i oczywiście oleju. A cenne właściwości oleju były stosowane od […]

Czy miód jest zdrowy?

Czy miód jest zdrowy? Nie bez powodów nazywany „płynnym złotem” ze względu na cały wachlarz właściwości zdrowotnych miód stosowany jest przez ludzi od wieków. Już w starożytnym Egipcie doceniono ten […]

Czym zastąpić mleko krowie w diecie?

Coraz częściej spotykamy osoby, które rezygnują z picia mleka krowiegoz różnych powodów: nietolerancja laktozy, alergia na białka mleka krowiego, weganizm, czy chęć urozmaicenia swojej diety. Co jednak, jeśli trudno nam […]

Czym zastąpić biały cukier?

Czym zastąpić biały cukier? 8 zdrowych i naturalnych zamienników. Przedwojenne hasło „Cukier krzepi” dziś zupełnie straciło na aktualności. Nadmiar białego cukru w diecie uważany jest za czynnik ryzyka wielu chorób […]

Kokos – samo zdrowie!

Kokos to orzech, którego właściwości zdrowotne są doceniane od dawien dawna. Nic dziwnego – miąższ kokosa, czyli biała i mięsista wyściółka twardej skorupy orzecha, jest bogaty w błonnik, potas, magnez […]