Przejdź do treści

Kokos – samo zdrowie!

Kokos to orzech, którego właściwości zdrowotne są doceniane od dawien dawna. Nic dziwnego – miąższ kokosa, czyli biała i mięsista wyściółka twardej skorupy orzecha, jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy. Orzech kokosa zawiera również wodę kokosową, która jest niemalże identyczna z ludzkim osoczem krwi. Woda kokosowa świetnie nadaje się do uzupełnienia elektrolitów po wysiłku fizycznym lub w przypadku odwodnienia. Jednak największą wartość zdrowotną przypisuje się zawartym w miąższu kokosa nasyconym kwasom tłuszczowym. Tłuszcze te w przeciwieństwie do tłuszczy pochodzenia zwierzęcego nie przyczyniają się do podwyższenia cholesterolu, a wręcz normalizuje jego poziom. Tłuszcze zawarte w kokosie mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, które wzmocnią twój system odpornościowy. Ponadto są one łatwo strawne i są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę, dzięki czemu dostarczają natychmiastowej energii.

Właściwości oleju kokosowego
Olej kokosowy zawiera bardzo dużo kwasu laurynowego i kwasu kaprylowego, których właściwości prozdrowotne są przeogromne:
–  wspomagając metabolizm, pomaga w utracie tkanki tłuszczowej,
–  jest doskonały dla cukrzyków oraz osób walczących z nadmierną ochotą na słodkości, ponieważ normalizuje poziom insuliny i cukru we krwi,
– czyści organizm z pasożytów i drożdżaków,
– wspomaga funkcjonowanie tarczycy,
– wspomaga układ immunologiczny człowieka zwiększając odporność organizmu,
– zapobiega chorobom układu pokarmowego, wspomaga pracę jelit,
– zapobiega osteoporozie,
– ma działanie przeciwzapalne, także przy stosowaniu zewnętrznym,
– wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów dostarczanych w pożywieniu,
– chroni przed nowotworami,
– nawilża, odżywia i ujędrnia skórę,
– dodaje energii,

Rodzaje olei kokosowych
• Olej kokosowy rafinowany – to najzdrowszy olej rafinowany jaki stworzył człowiek, mimo iż charakteryzuje się mniejszą listą korzyści zdrowotnych niż olej kokosowy nierafinowany. Olej kokosowy rafinuje się przede wszystkim po to, aby otrzymać produkt bezzapachowy i pozbawiony bakterii, które mogły rozwinąć się podczas przetwarzania czy przechowywania surowca. Olej rafinowany jest o wiele tańszą wersją oleju kokosowego i polecamy go do pieczenia, smażenia czy grillowania.
• Olej kokosowy nierafinowany (Extra Virgin) – pozyskiwany jest w procesach mechanicznych, nie poddawany wysokim temperaturom. To jedyny pełnowartościowy olej kokosowy który zachował wszystkie właściwości zdrowotne tłuszczy znajdujących się w orzechu kokosa. Ma piękny, delikatny zapach i smak orzecha kokosowego. Świetnie sprawdza się zarówno w kuchni jak i w pielęgnacji ciała.
• Ekologiczny olej kokosowy – olej kokosowy może posiadać certyfikaty potwierdzające jego jakość. Jednym z podstawowych certyfikatów, jaki może być umieszczony na opakowaniu jest znak zielonego listka. Oznacza to, że produkt, który kupiliśmy pochodzi z upraw ekologicznych objętych kontrolą.

Zastosowanie oleju kokosowego
I. Profilaktyka zdrowotna – zaleca się spożywanie 3-4 łyżeczek oleju kokosowego dziennie dla zdrowej pracy organizmu człowieka
II. Kuchnia – olej kokosowy to świetny dodatek do potraw z kurczakiem, krewetkami, do potraw kuchni azjatyckiej. Smaruj nim chleb zamiast masła. Możesz go użyć do przygotowania słynnych kulek mocy lub surowych batonów.
III. Uroda – olej kokosowy używany jest w kosmetologii od długiego czasu. Świetnie, nawilża skórę i poprawia kondycję włosów. Można go stosować samodzielnie jako balsam lub dodać do maseczek lub peelingów. Łagodzi poparzenia, zapobiega pojawianiu się rozstępów, dodatkowo chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10. Olej kokosowy jest skuteczną alternatywą dla stosowania komercyjnych produktów higieny jamy ustnej zawierających chemiczne dodatki oraz siarczany i fluorki. Zapobiega nie tylko próchnicy, ale znacząco poprawia stan zdrowia całej jamy ustnej oraz hamuje rozwój większości szczepów bakterii i drożdżaków.

Olej kokosowy to samo zdrowie, a jago spektrum zastosowań i właściwości jest szalenie szerokie. Jeśli jeszcze nie ma swojego stałego miejsca w Twoim domu koniecznie nadrób zaległości – dobrze mieć go zawsze pod ręką i w kuchni i w łazience.